Bingo!

Hur man spelar bingo

Vare sig du spelar i en bingohall, bilbingo eller online bingo hemma framför datorn börjar alltid spelet med att du köper en eller ett par brickor. Nybörjaren har tillräckligt att hålla reda på sin enda bricka medan veteranen har full koll på tio brickor samtidigt. En bingobricka kan kosta allt från 50 öre upp till tusen kronor, men i en vanlig bingohall brukar en bingobricka kosta en eller ett par tior.

Lär dig läsa en bingobricka

En vanlig bingobricka består av 5X5 rutor. Överst på brickan står bokstäverna B I N G O och i rutorna står siffrorna 1-75. Under B står siffrorna 1-15 och under I står siffrorna 16-30. När numren ropas upp kombineras bokstäver och siffror som t.ex. B 7 eller O 62. Ibland används namn i stället för bokstäver exempelvis Ivar 17 eller Gustav 57

Slumpmässiga bingonummer ropas ut av bingoutropare

En bingoutropare ropar ut nummer, slumpmässigt dragna, och du kryssar för de nummer som finns på din egen bricka. Målet i klassisk bingo är att få en rad fylld, antingen vågrätt, lodrätt eller hur man spelar bingodiagonalt. När raden är full ropar man BINGO högt och tydligt. Spelar du online fylls ditt spelkonto på. När man ropar bingo i en bingohall går en bingovärd fram och kontrollerar att raden är rätt ifylld. Om ni spelar om pengar ökar prissumman ju fler ni är som spelar. Men ibland är vinsterna i form av priser som t.ex. kaffe, cyklar m.m.

Förutom klassisk bingo finns amerikansk bingo där mittersta rutan är en blank ruta, då räknas den som joker och behöver inte fyllas i. Dessutom kan man vinna på fler sätt än att fylla i en rad, t.ex. genom att få ett förutbestämt mönster eller kryss i alla fyra hörn.

Variantbingo blir allt mer populärt

Variantbingo har blivit mer och mer populärt. Då använder man en bricka med flera små brickor på. I första omgången vinner den som har en rad fylld. När någon vunnit spelar deltagarna vidare på nästa bricka och då gäller det att ha två rader fyllda för att vinna. Så går spelet vidare till femte och sista spelet då det gäller att få hela brickan fylld.

Vare sig man spelar i bingohall eller på nätet är bingo ett väldigt socialt spel. Bingospelarna småpratar eller chattar med varandra och det råder en gemytlig stämmning. Bingo har gått från att vara en pensionärshobby till att vara ett spel som tilltalar folk i alla åldrar.