Bingo!

Olika varianter av bingo

Bingo är ett roligt och socialt spel som blir allt populärare. Numera finns en uppsjö av olika varianter av bingo. Den klassiska bingon är dock fortfarande den vanligaste, följt av variantbingon. Nedan presenterar vi olika varianter av spelet bingo.

Klassisk bingo

Som tidigare nämnts är detta den vanligaster bingovarianten. Spelet är enkelt: varje bingospelare har varsin bricka och spelet pågår tills någon får fem nummer i rad (bingo). Man kan få en rad diagonalt, vågrätt eller lodrätt. Då är det dags att ropa ”Bingo”! Därmed är omgången bingo avslutad. En klassisk bingobricka innehåller 25 nummer från 1 till 75 och dessa siffror ropas fortlöpande ut tills någon spelare får bingo.

Variantbingo

Variantbingo är den näst vanligaste bingoformen och den skiljer sig till viss del från klassisk bingo. I variantbingo är det 5 olika dragningar på samma bricka innan spelet avslutats. Annars är olika varianter av bingospelet likt den klassiska bingon och det gäller att få 5 nummer i rad på samma sätt som i den klassiska bingon. Men spelet har 5 vinnare, vilket förbättrar dina vinstchanser samt även medför att du kan vinna fler än en gång på samma bricka med lite tur.

När en spelare har fått bingo i variantbingo så spelar man alltså vidare, och nästa vinnare är den som får bingo på två rader (diagonalt, vågrätt eller lodrätt) och så vidare. Spelet fortgår alltså tills någon har hela bingobrickan fylld, vilket sker efter 5 dragningar. ‘

Mönsterbingo

Mönsterbingo spelas som den klassiska bingon, men istället för att få 5 nummer i rad på din bingobricka, så gäller det här att lyckas matcha de mönster som finns förtryckta på din bricka. Detta är en variant av bingospelet som är tämligen ovanlig offline men desto vanligare vid nätbingo.

Onlinebingo

I takt med Internets utveckling så har det blivit väldigt populärt att spela bingo på nätet. I dag finns en mängd olika sajter på vilka du kan spela bingo. Online bingon är dock samma spel som den klassiska bingon (eller någon av de andra bingovarianterna). Den enda skillnaden är att du sitter framför datorn och spelar. Du kan själv bestämma när och var du vill spela bingo. Spelsajterna är tillgängliga dygnet runt. Det enda som krävs är att du har en dator med internetuppkoppling. Sedan är det bara att hitta en seriös bingosajt (finns bland annat hos Svenska Spel) och skapa ett spelkonto. Därefter gör du en insättning på ditt spelkonto och sedan är du redo att spela bingo!

Poesibingo

Poesibingo är en ganska udda form av bingo som går till på det sättet att publiken (spelarna) utrustas med bingobrickor och kryssar för ord som de hör poeterna läsa upp. De lyckliga som får bingo vinner ofta priser från arrangörerna.

Kobingo

Kobingo skiljer sig ganska markant från de övriga bingoformerna, och är även den simplaste varianten av bingo. Kobingo spelas på lantmarknader och liknande tillställningar och bingoplanen utgörs av en åker som är indelad i rutor. Över planen vandrar kossor och spelarna satsar sina pengar på den ruta där de tror att kon ska lägga en komocka. Vinnaren är den som lyckas satsa på rätt ruta (alltså där kon bajsar).

Som du förstår så det ett antal olika varianter av det populära bingospelet. Det mest sannolika är dock att du kommer att stöta på klassisk bingo eller variantbingo om du besöker ett bingorum, detta oavsett om det är ett fysiskt eller virtuellt bingorum.